Sayfalar

9 Ağustos 2012 Perşembe

Medyanin irk ve etnik gruplarla ilgili algimiza etkisi

  Hepimiz gecen gunlerde Amerika'nin Colorado eyaletinde meydana gelen sinema katliamindan muhtemelen haberderiz. Degilsekte kisaca ozetlersek; kendini Batman filmindeki Joker karakteri ile ozdeslestiren bir kisi filmin ilk gosterim gecesinde Colorado'da bir sinema salonuna girip etrafa ates acti ve 12 kisinin olmesine sebep oldu. Bu katliami yapan kisi James Holmes; 24 yasinda,beyaz ve doktora ogrencisi.  Olayin oldugu gunden itibaren hemen James'in akil sagliginin yerinde olmadigina dair yorumlar, roportajlar, uzman gorusleri ortaya cikti. Peki bu katliami yapan kisi bir zenci olsaydi, veya bir musluman acaba yine akil sagligi uzerine mi yogunlasilacakti? Yoksa zencinin bir gangster cetenin uyesi, muslumanin bir teror orgutunun bir parcasi olmasi mi daha agir basacakti? Yapilan arastirmalar medyada yapilan tarafli haberlerin ve bunun bir sonucu olarak izleyicilerin algisinin etnik ve irk acisindan farkli algilar olusturdugu yonunde. Ornegin Amerika'da yapilan bir arastima polis memurlarinin silahsiz bir zenciyi beyaza gore daha kolay vurabildiklerinden bahsediyor cunku toplumdaki algi, suc isleyen kisiler genelde siyahi tene sahip kisilerdir. Aslinda suc istatistiklerine bakildiginda beyazlar ve siyahlarin neredeyse ayni orana sahip olduklari gorulmektedir.
   Bu katliami gerceklestiren bir musluman olsaydi muhtemelen ilk olarak bir teror orgutuyle olan iliskisi arastiralacakti ve olay mansetlerde teror olarak verilecekti. Yine haftanin basinda Hindistan'in sih mezhebine mensup bir tapinaga girip 7 kisinin olduren bir beyaz Amerikali gundemdeydi. Katliam nefretle iliskilendirildi. Bu mezhebe bagli kisiler kafalarini sarikla bagliyorlar ve farkli bir goruntu sergiliyorlar. CNN'e cikan bir mensup bilerek kafasina takip televizyonda konusmak istedigini belirtti cunku insanlarin onlarin sadece dis gorunusune bakip nefret etmesinin ne kadar yanlis oldugunu kanitlamak istemisti. Bizde herkes gibi bir aile, is hayati olan insanlariz, dinimizden dolayi dis gorunusumuzun farkli olmasi bizi farkli kalmaz dedi.
   Bu yasananlar aslinda Amerikan toplumuna ozgu bir davranis degil. Simdi size Turkiye'deki birkac alt grubun ismini versem hepsine ozgu stereotipi bana soylersiniz. Laz desem, romen desem, ya da Kayserili desem. Hepimiz ayni seyleri soyleyecegiz. Belki bu onyargilar o gruba mensup kisilere veya bize su an zarar vermiyor ama Amerika'daki gibi daha tehlikeli onyargilar insanlari cok buyuk olaylarin, suclarin altinda zanli olarak birakabilir. O yuzden bir haber izlerken sadece o haberi bize dayatildigi degil farkli boyutlarda ve tarafsiz olarak gormeyi ogrenebilirsek James Holmes gibiler bu gibi bir vahsetle daha az bir cezayla kacmayi basaramaz. Sacini turuncuya boyayip, psikotik hareketler sergilemek o insanin gercekten gercekligini boyle bir katliami yapacak kadar kaybetmis oldugu anlamina gelmez.
Daha fazla arastirma icin:  Police chief magazine

Hiç yorum yok: